En plakat skrevet eller trykt besked af et relativt stort papir, vist på opslagstavler eller vægge til at kommunikere til den brede offentlighed. En franskmand ved navn Toulouse Lautrec er krediteret som far til plakat design. Der er to hovedtyper af plakater. Det er ord eller tekst plakat og billedplakat. En skriftlig plakat eller tekstplakat indeholder kun tekst, mens den billedplakat, der for det meste indeholder illustrationer med få tekster eller uden tekst.

Plakat som et kommunikationsmiddel spiller en livlig rolle i aktiviteterne for medlemmer af samfundet. Nogle af disse er:

1. Plakater skal anvendes til at informere offentligheden om sociale spørgsmål såsom sundhedsspørgsmål, politiske spørgsmål og sociale medlemmers sociale ansvar.

2. Plakater uddanne eller advare os mod sociale laster og andre negative tendenser såsom rygning, alkohol, etc. der kan udhule samfundet og dets medlemmer fra et fredeligt og godt fælles liv.

3. Plakater annoncere produkter og tjenester i samfundet.

4. Plakater bruges til annoncering af begivenheder, ceremonier og programmer, der skal afholdes eller organiseres i samfundet.

5. Plakater bruges til at invitere medlemmer af offentligheden til organiserede lejligheder og arrangementer.

6. Plakater bruges til at overbevise folk til at gøre noget eller tage en bestemt fremgangsmåde.

7. Plakater bruges til at rose eller popularisere nogle gode adfærdsmønstre eller folk, der har vist denne holdning og til at kritisere eller fordømme misbrug.

Der er flere funktioner i plakater effektiv i at spille deres roller. Disse kvaliteter gør en designet plakat til et effektivt pædagogisk værktøj.

1. De farver, der anvendes til at bære plakater skal være lyse og attraktive at se på afstand og bør få opmærksomhed forbipasserende.

2. Den skrifttype, der vælges til udformning af plakater, skal være læselig. Det skal være en skrifttype, der er fed og klar, så den kan ses og læses på afstand.

3. En god plakat skal indeholde en kort besked eller information. Oplysningerne om dette må ikke være for meget, og de må heller ikke være tvetydige og forvirrende.

4. Det design, der anvendes til fremstilling af plakater, skal være enkelt udformet. Designet bør ikke være distraherende. Beskrivelsen bør let fordøjes af alle kategorier af mennesker på trods af forskellen i deres aldersgrupper, køn, erhverv og uddannelsesmæssige baggrund.

5. Der skal anvendes gode illustrationer til fremstilling af plakater. Illustrationen skal relatere til teksten eller beskeden på plakaten. Det bør harmonisere med det budskab, at plakaten bærer.

6. Oplysningerne på plakaten skal være klare og indlysende. Det burde være meget forståeligt. Det skal være skrevet i et klart og enkelt sprog.

7. En god plakat skal have et effektivt layout. Arrangementet af tekst og illustrationer bør være behageligt og attraktivt for øjnene af seerne.

Design en plakat

Følgende trin forklarer, hvordan gode plakater kan designes af grafikere.

1. Den første fase af plakat design er at gøre miniature skitser. Det er at sætte idéer i tankerne på papiret. Dette omfatter angivelse af plads til fotos, tekst osv.

2. Dette er den næste fase af plakat design gør de uslebne skitser. En af skitserne er markeret og udvidet med teksten og illustrationerne pænt tegnet.

3. Den tredje fase er de omfattende skitser. Dette er at skabe et nøjagtigt layout med tekst og illustration, der er egnet som et færdigt design.

4. Den sidste fase er kameraet-klar fase. Layoutet er malet i de respektive farveskemaer og er klar som et præsentabelt design.

Write A Comment