Cai Guo Qiang blev født i Quanzhou, Fujian-provinsen i Kina i år 1957. Cai Guo-Qiang fik eksponering for traditionelle kinesiske kunstformer og vestlig litteratur som en effekt af jobbet som sin far, der var en traditionel maler og en kalligrafir, og arbejdede i en boghandel. Cai voksede op i perioden, under sociale spændinger i den kulturelle revolution, som teenager, Cai selv deltog i parader og forskellige demonstrationer. Hans erindringer og erfaringer med forskellige former for eksplosioner, såsom fyrværkeri af fest og kanonkugler, gjorde en dybtgående indflydelse på hans kreative streak og fantasi. At lave kunstværkerne gennem krudteksplosion blev hans signaturstil. Det kan siges, at han på en måde forsøgte at skildre de gode og dårlige måder, hvorpå krudt kan bruges af hans kunst.

« The Spring and Fall of a Small Town » og « Real Kung Fu of Shaolin » var de to kampkunstfilm, der blev opført i hans sene teenageår og begyndelsen af tyverne. Cai, fascineret af effekten af vestlige kunstformer og deres modernitet, indskrevet på Shanghai Theatre Academy for at studere scenedesign fra 1981 til 1985. Den viden, han fik ud af dette, gav ham indsigt i de forskellige elementer og praksis på scenen, samt en følelse af teamwork, rumlige arrangementer og betydningen af interaktivitet.

Bortset fra at eksperimentere og bruge krudt til at skabe sine kunstværker, arbejdede Cai med tændstikmand og abstrakte mønstre med olie i den periode af New Wave i 1985, hvorefter Cai flyttede til Japan, da bevægelsen tog fart i 1986.

Multimedieklip

Temaet og emnet for Cai Guo Quiangs værker trækker på en række forskellige traditioner, primært den østlige tradition; symboler, historier og ting som videnskab, kinesisk medicin, planter og dyr, fengshui, shanshui malerier, portrætter og vigtigst af alt, fyrværkeri. Cai trækker indholdet af sin kunst fra moderne sociale spørgsmål, østlige filosofi og maoistiske følelser, som er afbildet ved hjælp af krudt tegninger, der skildrer princippet om Mao Zedong « ødelægge noget, skabe noget. »

Når Cai skal arbejde på et bestemt sted, hentyder han ofte til historien og kulturen i den pågældende region eller det sted, hvor værket vil blive præsenteret. Cai, i forbindelse med historien om kinesisk samtidskunst har en «  »kritisk » vigtig rolle, fordi han var en af de første få kunstnere, der bidrog ved at indlede diskussionen om kinesisk kunst.

« Projekter for ekstravæsener »

Med ankomsten af 1990’erne startede Cai « Projekter for ekstrajordiske ». Cai arbejdede på projektet ved hjælp af gigantiske stier og rækker afbrænding krudt spredt over store overflader og landskaber. Disse projekter er for det meste stedsspecifikke og blev gennemført i forskellige lande og steder rundt om i verden. Som navnet, « Projekt til at udvide Den Kinesiske Mur med 10.000 Meter: Projekt for Extraterrestrials No. 10 » (1993), projektet omfattede brugen af 6-mile-lang sikring af krudt, som blev strakt langt i den vestlige ende af Den Kinesiske Mur af Goce de Gobi Ørkenen begyndte. Efter antændelse af sikringen brændte det i 15 minutter, hvilket repræsenterer et mønster i stil med en drage, som er symbolet på den gamle mytologiske og kejserlige arv i Kina. Inspirationen bag titlen på serien rødder kommer fra Cai’s tro på at skabe skønhed og glæde ved hjælp af en jordisk konflikt som « materiale brændstof » for at få et højere perspektiv gennem fejringen af ren energi.

Krudt værker

Cai ønskede at bryde monotoni af det sociale klima, samt traditionelle kunstneriske praksis i Kina, som er mere kontrolleret og undertrykt udtryk for kunst, dette opnåede han ved hjælp af krudt til at generere spontanitet. Under sit ophold i Japan fra 1986 til 1995 eksperimenterede Cai udførligt med krudtets egenskaber i hans kunstværker, som til sidst forberedte ham på at udforske enorme sprængstoffer og starten på « eksplosionsbegivenheder ». Som et resultat af en kunstnerisk udveksling mellem USA og asiatiske lande, fremmes af en international organisation kaldet Asian Cultural Council baseret i New York, Cai flyttede til New York i 1995.

Write A Comment